Maşinăria de război a lui Vladimir Putin, schingiuită de SUA: Ruşii nu mai au cum să plătească nimic, după ce teama băncilor de furia SUA a depăşit frica de Moscova şi a blocat banii ruseşti

Autor: Ştefan Stan Postat la 06 mai 2024 106 afişări

Maşinăria de război a lui Vladimir Putin, schingiuită de SUA: Ruşii nu mai au cum să plătească nimic, după ce teama băncilor de furia SUA a depăşit frica de Moscova şi a blocat banii ruseşti

O măsură drastică luată de SUA împotriva băncilor care finanţează comerţul cu bunuri pentru invazia lui Vladimir Putin în Ucraina a îngreunat mult mai mult circulaţia banilor în şi din Rusia, potrivit unor înalţi oficiali occidentali şi finanţişti ruşi, scrie FT. 

Volumele schimburilor comerciale ale Moscovei cu parteneri-cheie precum Turcia şi China s-au prăbuşit în primul trimestru al acestui an, după ce SUA au vizat băncile internaţionale care ajută Rusia să achiziţioneze produse esenţiale pentru a-şi ajuta efortul de război.

Un ordin executiv al SUA, pus în aplicare la sfârşitul anului trecut, a determinat creditorii să renunţe la contrapartidele ruseşti şi să evite tranzacţiile într-o serie de monede, au declarat oficiali occidentali şi trei finanţatori ruşi de rang înalt.

„A devenit mai greu pentru Rusia să acceseze serviciile financiare de care are nevoie pentru a obţine aceste bunuri”, a declarat Anna Morris, adjunctul secretarului adjunct pentru afaceri globale din cadrul Trezoreriei SUA.

„Este cu siguranţă un obiectiv de a face mult mai dificil ca aceşti bani să circule, de a creşte costul pentru ruşi [şi] fricţiunea din sistem. Perturbarea este un rezultat important", a adăugat ea.

Pentru a ocoli restricţiile este nevoie acum de o reţea tot mai mare de intermediari pentru a evita controlul de reglementare, chiar dacă tranzacţiile nu au nicio legătură cu maşina de război a Rusiei, au declarat oficialii şi finanţiştii, crescând în acelaşi timp costurile de conversie valutară şi comisioanele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
teama,
sua

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.